Seoski turizam Kopaonika
Stari narodni običaji u današnje savremeno doba pod uticajem tehnologije i kompjutera, deluju kao prizori iz bajke.
Na području planine Kopaonik sva sela su planinskog tipa. Stanovištvo ovog podgorja se uglavnom bavilo stočarstvom, a u nižim predelima voćarstvom i zemljoradnjom. Prostrani pašnjaci pružali su povoljne uslove za gajenje stoke. Zemlja je obrađivana volovskom zapregom koja se i danas vidi ponegde na planini.
Desetine restorana, snekbarova, bistroa, taverni i grilova na Kopaoniku nude sve užitke svetske gastronomije sačinjen od specijaliteta kao što su pečurke, jagnjetina na ražnju, krompir pečen u pepelu, riba i plodovi mora, prirodno uzgajano povrće bez prskanja, reke župskog rizlinga, sir i kajmak iz čabrica i kaca, kačamak i proja od kukuruznog brašna, pekmez od šumskih jagoda, malina, kupina i neograničen izbor domaće hrane iz zdrave i nezagađene prirode što ustvari čini ovu planinu ovako posećenom i omiljenom.
Etno sela danas su primer kako se može uživati bez moderne tehologije,koja uključuju odmaranje na starim, drvenim krevetima, ručne radove, prirodne kozmetičke proizvode domaće izrade i organski prehrambeni proizvodi koji su stvoreni na prirodnoj osnovi.
Planina Kopaonik vam pruža priliku da šetajući predivnom prirodom uberete vrganj, aromatično i lekovito bilje i sezonsko voće (borovnice, kupine).